Ajakherpesz - csúnya és fáj…

ajakherpeszA herpesz világszerte sokakat gyötrő népbetegség, hazánkban is több mint két millióan szenvednek tőle. Ennek ellenére sokan nem tudják, mi is okozza valójában, és hogyan kezelhető hatásosan. Magyarországon az emberek nyolcvan százaléka hordozza szervezetében ezt a vírust, de maga a tünet szerencsére nem mindegyiküknél alakul ki.

Az övsömör első leírója Bókay János, a híres gyermekgyógyász volt. Felfedezése, hogy a betegség azokon alakul ki, akik már átestek bárányhimlőn, egy megfigyelésen alapult, miszerint a betegség a bárányhimlős unokájukat ápoló nagymamákon fordul elő leggyakrabban. Az orvostudomány kiderítette, hogy az ajakherpesz és az övsömör között szoros összefüggés van, mindkettő felelőse a herpesz-vírus. Gyakori kérdések és válaszok az ajakherpesz körül...

Látszólag egy bőrbetegség, de valójában mi az ajakherpesz?

Az ajakherpesz az ajkakon előforduló olyan hólyagos elváltozás, melyet a herpesz-vírussal történő visszatérő találkozás okoz. A vírus az idegszálakon keresztül jut el az ajkakhoz. Főleg nőkön előforduló fertőző betegség.

Igaz, hogy az ember már gyermekkorában megfertőződik, de ez nem jár szükségszerűen betegséggel, sokszor tünetmentesen lezajlik az esemény és csak évek múlva jelentkeznek – valamilyen behatásra – az első tünetek. Ha igen, mi a kiváltó tényező?  

A herpesz vírus egyes fajtái okozzák a 10 éven aluli gyermekek ilyen irányú tünetcsoportját, mely főleg a szájüregben, kéz, láb jellemző eruptióiban (elváltozásaiban) nyilvánul meg. A kiváltó tényező lehet: láz, stressz, irritáció, stb.

Milyen fajtái, típusai vannak a herpesz-vírusnak?

A herpesz lehet főtünet, lehet valamilyen betegséggel együtt járó figyelmeztető jel, /pl. tüdőgyulladás esetén/, vagy lehet generalizált. Ez utóbbi igen súlyos forma.  

Mire vezethető vissza a tény, hogy egyeseknél gyakori az ajakherpesz, míg másokat szinte sosem támad meg? Genetikai okokra, öröklődésre vezethető ez vissza, vagy immunrendszeri rendellenesség, netán valamilyen szövődmény, vagy idegrendszeri probléma?

Feltételezzük a genetikai befolyásoltságot. A szervezet immunállapota mindenkép meghatározó tényező. Ezt a tényt a gyógyításnál konkrétan figyelembe kell venni.

Mikor jelentkezik az ajakherpesz? Mi hozza elő, mitől lehet?

A kérdéscsoportokra adott válaszok összefüggenek. A herpesz-vírus megjelenését kiváltó tényezők lehetnek az alábbiak:
- immunállapot stabilitásának felborulása,
- lázas betegségek,
- stressz állapotok /vajon van-e stressz-mentes állapot?/
- gyomor – bélrendszer átmeneti zavarai,
- menstruációs ciklus,
- esetleges helyi traumák következményei.

Lehet-e valamilyen gyakoriságról beszélni a vírushordozók esetében? Milyen gyakoriság az, ami már feltétlenül szakorvosi kezelést igényel?

Vírushordozóknál kiszámíthatatlan a megjelenési periodicitás; különösen, ha a vírusok bonyolult reprodukciós folyamatát figyelembe vesszük. Én már az első alkalommal szakorvoshoz fordulnék, nem várnék arra, hogy ismétlődjék a herpeszem.

Igaz-e, hogy tartósan el lehet nyomni a herpesz megjelenését nagy dózisú antivirális szerekkel?

Nagyon változó, hogy adott vírusfajta mikor, milyen általános állapotban, milyen mértékű tüneteket képes produkálni. Vannak speciális gyógyszerek, azonban minden esetben mérlegelést igényel alkalmazásuk formája.  

Ha látom, hogy az ajkam elkezdett „kivirágozni”, milyen lefolyásra, milyen szakaszokra számíthatok?

Az általános tünetek mellett, mint amilyen a rossz közérzet, a láz, stb. az alábbi szakaszokat különböztetjük meg:
- adott helyen égő, feszítő, viszkető érzés, vérbő duzzanat keletkezik,
- apró, víztiszta, esetleg pusztulózus hólyagcsák csoportosan jelennek meg ugyanott,
- nyirokcsomó duzzanat a környezetben
- végül, a betegség utolsó stádiumában a hólyagcsoport beszárad, pörkösödik.  

Mennyi ideig tart az ajakherpesz lefolyása normál esetben? És mi jellemző a rendhagyó esetekre?

Általában a jelző tünetek megjelenésétől a hólyagcsák beszáradásáig 7-14 nap telik el. Rendhagyó esetekben rendszerint kórházi kezelés indokolt.

Hogyan történik az ajakherpesz kezelése? Vényköteles, vagy vénymentes gyógyszerekkel lehet gyógyítani ezt a betegséget?

Az ajakherpesz kezelése mindenkép szakorvosi tanácsok alapján történik. Gyakori előfordulás esetén felhasználhatók az önálló tapasztalatok is.

Meggyorsítható a gyógyulás? A különféle TV-ben is hirdetett kenőcsök mire jók, miben segítenek? A betegség melyik szakaszában (és meddig) kell azokat alkalmazni?

A gyógyulás meggyorsítható. A kenőcsök jók, de hogy az egyén a rá jellemző megjelenési forma melyik szakában mit alkalmazzon, azt szakorvos döntse el.

Szabad-e tisztítani a hólyagos, majd később a sebes felületet valamivel?

A hólyag mechanikus megsértése a fertőzés miatt nem ajánlott.

Igaz, hogy a fogkrém is segíthet a gyorsabb gyógyulásban?

A speciális szájüregi herpesz, de az ajakherpesz gyógyításában is a szájhygiéne rendkívül FONTOS!

Fertőző az ajakherpesz? Milyen intézkedések ajánlottak a fertőzés megelőzése érdekében?

Igen, az úgynevezett hólyag-bennék (hólyag-tartalom) fertőző lehet. Kerüljük a közvetlen kontaktusokat, ha herpeszes bőrtünetünk van.

Vannak-e az ajakherpesznek szövődményei?

A hólyagcsák mechanikus érintése fokozza a fertőzési lehetőségeket bakteriális viszonylatban.

Az összeállítás a www.mypin.hu internetes oldal számára Dr.Fenyőváry Évával készített interjú szerkesztett változata, a PHOENIX Pharma Zrt. engedélyével.

© DERMA-PRAX Kft. Dr.Fenyőváry Éva - 2007

Oldaltérkép | Adatkezelési tájékoztató | Jognyilatkozat | Impresszum
A honlap oldalain található információk, betegség esetén nem helyettesítik a szakember megkeresésének szükségességét. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!

Copyright 2011. Free joomla templates | Custom text here